Archívum

Burley feldolgozás Olaszországban
Folyamatos a magyarországi burley dohányok feldolgozása az olaszországi Deltafina Francolisei feldolgozó üzemében. Az ULT Magyarország ZRt jelenlegi kiszállítási üteme alapján, várhatóan június végéig kiszállításra kerül minden mennyiség, mely legkésőbb július végéig lesz feldolgozva. Az üzem ebben a szezonban mintegy 16.000 tonna burley (BLY) és sötét dohány (DAC) feldolgozását végzi el a hat hónapos szezon során.
 A hazai dohányok feldolgozása során szerzett tapasztalatok alapján az elkövetkező időszakban minden burley termelőre kiterjedő képzést tart majd a betakarításig az ULT Magyarország ZRt, mely a válogatással, a csomagoláskori nedvességtartalommal, és az idegen anyag tartalommal fog elsődlegesen foglalkozni.
 
Fekete Tibor ULT Magyarország ZRt agronómiai igazgató

Éves palántaszemle az ULT Magyarország Zrt és a Nyidoter Kft termelőinél.

Az ULT Magyarország Zrt és a Nyidoter Kft, 2017. Április 27. közös palántaszemlét tartott. A szemlén az ULT Magyarország Zrt, Nyidoter Kft szakembereivel közösen részt vettek a palántaneveléshez kapcsolódó beszállítók képviselői (Agroport-D Kft. Bíró Zrt, Bátori Kert-Plusz Kft, Horinka Tamás szaktanácsadó) valamint a növényvédelmi szakmai felügyeletet ellátó szakhatóság kollégái is. A rendezvényen szintén velünk tartott a MADOSZ titkára.

A szakmai napot Nemes Zsoltnál kezdtük, akinek a gazdaságában 1997-ben, pont 20 éve indult el a float bed technológia programunk. Az itt szerzett tapasztalatok alapján alakította ki később az ULT Magyarország Zrt a palántanevelési fejlesztési programját, mely eredményeként 2000-től minden termelője ezt a technológiát alkalmazza.

Megtekintettük a 2017. termesztési év fajtakísérletek egyes helyszínein nevelt palánta állományokat, valamint az árupalánta nevelő felületek egy jelentős részét.

Megállapítható, hogy a nehéz palántanevelési szezon ellenére is elegendő palánta mennyiséggel rendelkezünk a szerződött területek maradéktalan beültetéséhez. A fajtakutató és vetőmag előállító képviselői elmondták, hogy a nemesítés irányát folyamatosan a változó piaci igényekhez igazítják, valamint olyan körülményeket kívánnak megvalósítani a vetőmag előállítás és pillírozás során, hogy az általuk forgalmazott vetőmagvak versenyképesek legyenek az EU piacán kapható egyéb dohány vetőmagvakkal a csírázás és a palánta kihozatal területén.

A szemlénk során részben érintettük a 2017. termesztési év Thrips Tabaci csapdázáson alapuló megfigyelési programunk helyszíneit. Konzultáltunk a szakhatóság képviselőivel az idei palántanevelés növény egészségügyi problémáiról és azok szakszerű kezeléséről.

A komposzt beszállítók nyomon követhették a termékük idei minőségét több palántanevelő gazdaságot meglátogatva. Sajnos az egyik terméknél a gyomosodás mértéke jelentősen meghaladta a korábban megszokott szintet. A képviselő megerősítette, hogy tájékoztatja a gyártót és hathatós lépéseket tesznek ennek a hibának a jövőbeni kiküszöbölése érdekében. Szó esett a palántanevelő öntöző vizek minőségi követelményeiről és a megfelelő, szaktanácson alapuló tápanyag visszapótlásról.

Fekete Tibor agronómiai igazgató, ULT Magyarország Zrt

A NYIDOTER KFT április 25-én tartotta az éves rendes taggyűlését. A taggyűlésen Kenyeres Sándor ügyvezető és Tilkiné Radvánszki Viktória ismertette a 2016. évi mérleget és a 2017. évi üzleti tervet. A tulajdonosok képviseletét ellátó küldöttek mindkét előterjesztett dokumentumot, módosítások nélkül egyhangúlag elfogadták.
A Termelői Csoport a 2017. évi termesztés előkészítő munkáit időben és maradéktalanul elvégezte. A leszerződött területek teljes beültetéséhez, valamint az elvárt termésmennyiség megtermeléséhez a szükséges feltételek biztosítottak.
Kenyeres Sándor, Nyidoter Kft Ügyvezető Igazgató

SZAKMAI ÚT AZ UNIVERSAL EUROPE REGIONÁLIS KÖZPONTJÁBA


A UNIVERSAL EUROPE az elmúlt héten vendégül látta az ULT Magyarország ZRt és a NYIDOTER Kft kollégáiból, valamint nagyobb termelőiből álló szakmai csoportot. A dohányos szakembereket elkísérte tanulmányútjukon a megyei Agrárkamara elnöke is, aki így bővebb ismeretet kaphatott az európai dohánytermesztés helyzetéről és a magyar dohány integrációs folyamatáról az európai dohánykeverékekbe. 

A sokszínű program során tájékoztatást kaptak a látogatók az európai dohánytermesztés jelenlegi helyzetéről, a várható piaci trendekről és a feldolgozási kapacitás folyamatos európai centralizációjáról Domenico Cardinali úrtól, aki a cégcsoport elnök vezérigazgatója. Az általános tájékoztatást követően gyárlátogatás, valamint nyersanyag és készárú bemutató volt. Itt a magyarországi dohánytermelők láthatták a hazai dohányok feldolgozását, valamint összehasonlíthatták a magyar, olasz és spanyol termelői leveles dohányokat.

A látogatás során a régióközpont vezető szakemberei részéről megerősítés hangzott el arról, hogy a magyar dohány integrációja az európai keverékbe sikeres és folyamatos.

Ez a folyamat, hosszabb távú jövőt biztosít majd a hazai dohány termeltetésnek és termesztésnek. Ez a mindannyiunk számára kedvező eredmény a termeltető ULT Magyarország ZRt és NYIDOTER Kft, valamint a dohánytermelők 2016. évi sikeres együttműködésének köszönhető.

 

Fekete Tibor Agronómiai Igazgató, ULT Magyarország ZRt                                                                                               2017.04.05.

Tisztelt Dohánytermelők!

 

Tájékoztatjuk Önöket, hogy az ULT Magyarország ZRt és a NYIDOTER Kft március végével lezárta a 2017. évi dohánytermesztési szerződések kötését. Az idei szerződéses tervnek megfelelően, mintegy 3.700 tonna FCV és 1.040 tonna Burley dohány megtermeltetésére és felvásárlására kötöttünk szerződést a termelőinkkel az Elsődleges Feldolgozó és a Termelői Csoport részéről. Ez a lekötött mennyiség egy kedvező évjárat esetében 4.000 tonna FCV és 1.300 tonna Burley dohány felvásárlását is biztosíthatja. Természetesen ehhez megfelelő nagyságú beültetett területtel kell rendelkeznie minden dohánytermelőnek, hogy a szerződött mennyiségét meg tudja biztonsággal termelni. Az ULT Magyarország ZRt a szerződött mennyiség fölött megtermelt dohányokra is felvásárlási garanciát biztosít, így csökkentve a dohánytermelők befektetési kockázatát.

 A 2016 évi termésű, hazai dohányok kedvező piaci bevezetése az egységes európai keverékbe, lehetővé tette a Virginia volumenének növekedését 2017-re, valamint a Burley dohányok 2016. évi szinten tartását. Amennyiben a vevőink vásárlói igénye tovább javul, a következő három éves ciklusban a Virginia szerződhető mennyisége tovább emelkedhet akár 4.000 tonna mennyiségig és a Burley dohányok mennyisége 1.000 tonna nagyságrendben stabilizálódhat.

2018-tól a támogatási feltételek jelenleg még nem ismertek, így az idén csak egy éves termesztési szerződéseket kötöttünk. Amennyiben a feltételek megnyugtatóan tisztázódnak a 2018-2020 termesztési ciklusra, megnyitjuk a három éves szerződési lehetőséget termelői igény szerint.

 

Fekete Tibor, Agronómiai Igazgató ULT Magyarország ZRt.                                                                                                    2017.04.03.