Aktualitások


2018.06.12.
Folyamatosan történik a 2017. évi magyarországi Virginia termés feldolgozása a Deltafina Assisi gyárában.

2018.06.06.
Május végével kiszállításra került az utolsó tétel is Olaszországba a 2017. évi burley termésből. 


Meteorológiai adatok frissítve: 2018.06.04.
Az februári adatokkal frissített fájlok a következők: Havi mért adatok, csapadék adatok 2018, Minimum, maximum hőmérséklet adatok 2018, napsütéses órák száma 20182018.05.15.
A magyarországi palántanevelésben használt polisztirol tálcák jelentős környezeti terhelést okoznak. Évente, mintegy 75.000 – 100.000 db tálca cseréje történik meg úgy, hogy a használt tálcák újrahasznosítása nem megoldott.


2018.05.14.
Az ULT Magyarország Kft és a Nyidoter Kft kollégái határszemlét tartottak a szerződött dohánytermelőiknél az elmúlt héten.


2018.04.30.
A NYIDOTER KFT április 27-én tartotta az éves rendes taggyűlését. 


2018.04.27.
Közös palántaszemlét tartott az ULT Magyarország KFT. és a NYIDOTER KFT. 2018. április 20-án. A szemlén  három jelentős palánta előállító telephelyét tekintetet meg a népes szakmai stáb.


2018.04.24.
A 2018-as termesztési évben kísérleti jelleggel, termesztésbe állítottuk a kókuszrostot, mint palánta nevelőközeg. A kísérletnek a célja egy olyan közeg gyakorlati alkalmazhatóságának megvizsgálása a dohány úsztatott palántanevelése során, mely megújuló forrásból származik. Olvass tovább ...

CSÍRÁZÁSI FELMÉRÉS

A NYIDOTER KFT. kollégái néhány árupalánta nevelőnél illetve a kísérleti fajtáknál felmérték a csírázás arányát. A felmérés eredményéről készült kimutatás megtekinthető ide kattintva.

Dohánytermelői látogatás Assisibe

Második alkalommal látogathattak el az ULT Magyarország KFT szervezésében, a NYIDOTER KFT szakemberei és dohánytermelői a Deltafina, Assisiben lévő FCV feldolgozó üzemébe.
A vendégeket az UNIVERSAL EUROPE elnök-vezérigazgatója, Domenico Cardinali úr köszöntötte. Cardinali úr a tájékoztatójában, elismerte és megköszönte a magyar dohánytermelők együttműködését az idén megkötött három éves termesztési szerződések alapján. Hangsúlyozta, hogy a megkötött szerződések biztosíthatják a szerződött dohánytermelőink középtávú piaci biztonságát. Beszámolt a UNIVERSAL EUROPE jelenlegi piaci helyzetéről, az EU dohánytermesztési eredményeiről és az ágazatot érintő egyéb fontos kérdésekről.
Az általános tájékoztató részeként Giorgio Marchetti úr, a UNIVERSAL EUROPE feldolgozási igazgatója részletesen bemutatta az EU tagországonkénti FCV és BLY termesztési adatait, valamint a kontinens, jelenleg működő dohány feldolgozó kapacitását. Marchetti úr részletes tájékoztatást adott az Assisiben és Francolisében lévő feldolgozó üzemeink kapacitásáról és paramétereiről. A tájékoztatás kitért a magyarországi dohányok felhasználhatóságáról, azok potenciális vevői köréről és azokról a feltételekről, melyeknek meg kell felelnünk a piac megtartása érdekében.
A tájékoztatót követően a vendégek üzemlátogatáson vettek részt, mely során magyarországi termésű FCV dohányok feldolgozását tekinthették meg.
A program végén a látogatók nevében Kenyeres Sándor a NYIDOTER KFT ügyvezetője mondott köszönetet a vendéglátóknak a tartalmas szakmai program biztosításáért, valamint a kölcsönös előnyöket biztosító együttműködésért.
Az üzemlátogatási program az elkövetkező években is folytatódik majd, hogy a hazai termelők első kézből tájékozódhassanak a UNIVERSAL EUROPE feldolgozási technológiai színvonaláról és a mindenkori minőségi követelményeiről.

Fekete Tibor ULT Magyarország KFT, agronómiai igazgató 

Tisztelt Dohánytermelö!

Az ULT Magyarország Zrt és a NYÍDOTER Kft 2018. március 15.-én befejezte a 2018-2020 termesztési ciklusra szóló dohánytermesztési szerződéskötést. Örömmel jelezhetjük, hogy a korábbi termelőink túlnyomó része az elkövetkező három évben is, a „Fenntartható Dohánytermesztés Program” keretén belül, az ULT Magyarország Zrt beszállítójaként kíván dohányt termeszteni. Kitartásukat és a dohánytermesztés területén tanúsított elkötelezettségüket nagyra értékeljük és köszönjük! Jó tudni azt, hogy a partnereink megértették és értékelték a három éves szerződéses ajánlatunk kölcsönös előnyeit. A megkötött három éves termesztési szerződéseinkkel egyértelmű üzenetet közvetítünk a hazai döntéshozók felé, hogy Magyarországon a dohánytermesztésre és annak támogatására hosszú távú igény van. A dohánytermesztés során ez az ágazat jelentős foglalkoztatást valósít meg, egy olyan hazai mezőgazdasági termék előállítása során, mely a nemzetközi piacon is biztosan értékesíthető.
 A megkötött termesztési szerződések alapján 570 dohánytermelő közel 2150 ha felületen fog dohánytermesztést folytatni. Az idei kiosztott vetőmag mennyiség alapján előállítható palánta mennyiség lehetővé teszi majd a szerződött területek biztonságos beültetését a jelenlegi kedvezőtlen időjárási feltételek mellett is. A korábbi terméseredmények alapján ez 4.300 tonna körüli dohánymennyiséget jelenthet. Termelőink felé szeretnénk megerősíteni, hogy a teljes megtermelt mennyiségük felvásárlására biztosítunk lehetőséget a szerződéses feltételeink szerint. Bátorítunk mindenkit, hogy a dohánytermelő gazdasága lehetőségeihez képest, optimálisan használja ki a meghirdetett feláras rendszerünket.
 
Nyíregyháza 2018. március 21.
 
Fekete Tibor ULT Magyarország ZRt agronómiai igazgató